Хүнсний ногоог түүхийгээр нь идвэл яах вэ

1492
Орчин үед ногоог түүхийгээр хэрэглэх нь аль хэдийн хэвийн үзэгдэл болоод зогсохгүй дэлхий даяар хүнсний ногоог түүхийгээр нь хэрэглэхийн ач тусыг тайлбарлаж байна.
Баримтаас үзвэл, хүнсний ногоог түүхийгээр хэрэглэх нь хорт хавдраас урьдчилан сэргийлэх ач тустай гэжээ.
Хятад улсын Шаньдун мужийн Цан Шань хошуунд 100 мянган хүний гурав буюу дөрөв нь ходоодны хорт хавдраар нас бардаг байна. Энэ нь Хөх мөрнөөс хойшхи бүс нутгийн хошуудтай харьцуулбал ходоодны хорт хавдраар нас барагсдын хэмжээ хамгийн бага хошуу болох юм.
Учир нь тус газрын ард иргэд хоолтойгоо цуг байнга сармис иддэг бөгөөд зарим тосгонд хүн бүр өдөрт хүнсэндээ дунджаар 20 грамм сармис хэрэглэдэг байна.
Мөн Америкийн өндөр настан хүнсний мэргэжилтэн 80 настай Энни Вигмур 20 гаруй жилийн өмнөөс эхлэн түүхий хүнсний ногоо болон жимсний шүүс хэрэглэж эхэлсэн байна. Ингэснээр тэрээр илэрхий эрүүлжин залуужсан байна.
Түүхий хүнсний ногоо яагаад ийм ашигтай вэ? гэдэг тал дээр судлаачид их хэмжээний судалгаа шинжилгээ хийсний үндсэн дээр шинэ соргог хүнсний ногоо, жимс, мөөг зэрэг нь тохиромжтой нөхцөлд витамин амин дэм, техникийн бус давс болон зарим нэгэн хорт хавдрын бактер устгах чадалтай бодис харилцан адилгүй хэмжээтэйгээр агуулсан байдаг гэжээ. Төрөл бүрийн биологийн идэвхит бодис агуулсан хүнсний ногоон зөвхөн түүхийгээр идэх үед л үр дүнгээ харуулж хүний биеийн эд эсэд сайнаар нөлөөлдөг аж.
Түүхий ногоонд агуулагдаж байдаг амин дэм нь болсон ногоонд агуулагдаж байдаг амин дэмээс хол илүү ач тустай гэнэ. Түүгээр ч зогсохгүй арьсны эд эсийг сэргээн арьсны өвчлөлтийг зогсооно. Улаан луувангийн эд, модлог эд, дэгдэмхий тос, исэл зэрэг нь хүний биед шингэсний дараа эд эсийн идэвхит чанарыг ихээр өдөөж дархлааг сайжруулан, хорт хавдрын эд эсийн устгал хийдэг байна. Гадаад улс орнуудад хорт хавдрыг утсгах энэхүү чадварыг нь ашиглан ‘Түүхий ногоогоор эмчлэх’ эмчилгээний аргыг бий болгон ашигласан нь ихээхэн үр дүнд хүрч байна.
Түүхий ногоо олон сайн талтай тул гадаадын олон улс орнууд өөр өөрийн онцлогтой тохируулан хэрэглэдэг. Түүхий ногоо нь дээрх сайн талтайгаас гадна багахан хэмжээний тос, давс, сахар зэрэг амтлагчаар амтлан идвэл их сайхан.